רועי מליק
משרד עורכי דין
054-4798879

כל מי שעבר תאונה במהלך עבודתו, בדרך אליה או ממנה הביתה, זכאי להיות מוכר כנפגע עבודה. גם מחלות שהושפעו או הוחמרו מתנאי העבודה יכולות להיות מוכרות כפגיעה בעבודה.
מי שיוכר על ידי המוסד לביטוח לאומי כנפגע עבודה יקבל בדרך כלל תגמול כספי. התגמול הכספי יכול להיות מענק חד פעמי בגובה עשרות אלפי שקלים או קצבה חודשית לכל החיים.
תאונת עבודה מוגדרת בחוק הביטוח הלאומי, כאחת משני סוגים:
• תאונה שקרתה לעובד תוך כדי עבודתו ועקב עבודתו אצל מעסיק או מטעמו (כולל בדרך לעבודה או חזרה ממנה).
• מחלת מקצוע שהוגדרה בתקנות הביטוח הלאומי ובה חלה הנפגע עקב עבודתו.
ישנם מקרים בהם תאונה תוכר בסבירות גבוהה כתאונת עבודה. לדוגמא, כאשר עובד נפגע במסגרת פעילות שאורגנה על ידי מקום העבודה או פגיעה שהתרחשה בעת הפסקת הצהריים של העובד (ככל שהעובד לא הרחיק מעבר לרדיוס ולזמן ההפסקה הקבועים בחוק), כאשר עובד נפגע מחפץ או מכונה במקום העבודה.
הרבה תאונות עשויות להיות מוגדרות כתאונות עבודה, אך נפגעים, מחוסר ידע או הבנה בנושא, פשוט אינם ערים מספיק לזכויותיהם ולא מסווגים אותן כך וכתוצאה מכך, לא דורשים את זכויותיהם על פי חוק.
בנוסף, נתקלנו בהמון מקרים בהם נפגעים מחוסר היכרות מספקת, פשוט לא יודעים מה לעשות במקרה בו הם מעורבים בתאונת עבודה.
לכן ריכזנו עבורכם את 5 הפעולות הראשונות ההכרחיות לביצוע מיד לאחר התאונה,
גם אם מדובר עדיין רק בחשד לתאונת עבודה שצריך להתברר:
• קבלת טיפול רפואי - מיד עם קרות התאונה או עד כמה שניתן הכי קרוב למועד האירוע, דאגו לקבל טיפול רפואי במוסד רפואי מוכר. במהלך הטיפול, עליכם לציין בצורה ברורה ומפורשת את הקשר בין התאונה לבין העבודה ואף לוודא שהרופא אכן רושם בדו"ח הרפואי את הדברים שנאמרו, בדיוק באופן שבו נאמרו על ידכם. דאגו לקבל העתק של הדו"ח הרפואי הראשוני וכן הפניות רפואיות שונות בעקבות התאונה, תוצאות שונות של בדיקות שנעשו וכדומה.
• מסירת הודעה למעביד – עליכם להודיע על תאונת העבודה שעברתם למעביד או לאחראי על כך במקום עבודתכם.
• טופס ב.ל.250 ופנייה לביטוח הלאומי – זהו טופס הפניה לטיפול רפואי לעובד שכיר, שהמעסיק או מי מטעמו חייבים למלא בעקבות הדיווח שקיבלו מכם על תאונת העבודה. יש לוודא שהמעסיק אכן רושם בטופס את פרטי התאונה ולא מחסיר פרטים משיקולים של השתתפות עצמית, שבהמשך עלולים לפגוע לכם בתביעה. עליכם לגשת עם הטופס הזה לקופת החולים, ולבקש מהרופא שינפיק עבורכם "תעודה רפואית ראשונה לנפגע בעבודה".
• תמונות ממקום האירוע – אם מצבכם מאפשר זאת באותו הרגע, או שמישהו אחר יעשה זאת עבורכם, כדאי כמה שניתן בסמוך למועד הפגיעה לצלם את מקום האירוע מכמה זוויות שונות ובצורה ברורה שתעביר את המסר של מקום התרחשות הפגיעה. גם אם זה נראה ברור מאליו, יש דברים שניתן לראות בתמונות בדיעבד ויכולים לסייע לכם לבסס את התביעה במידת הצורך.
• עדים נוספים - ככל וישנם עדים שיכולים לחזק את גרסתכם בנוגע לתאונה, כדאי שעורך הדין שלכם ישוחח עימם ויאסוף תצהירים.
תאונות עבודה עלולות לגרום לנזקים חמורים, גופניים או נפשיים. הליכים למיצוי זכויות עבור נפגעי תאונות עבודה עשויים לערב מספר מסלולים בנפרד או בצורה משולבת: ביטוח לאומי, חבות מעסיק, חבות צד ג', פוליסת ביטוח פרטית וכדומה ולא תמיד נפגעים יודעים למצות את זכויותיהם בצורה מיטבית אל מול כל ההליכים הנדרשים.
בשל חוסר ידע, נמנעים נפגעים מלהגיש תביעות מתאימות למוסד לביטוח לאומי או לגורמים אחרים, וגם כאשר הם עושים זאת, לא תמיד הם מצליחים לנהל את ההליכים באופן הנדרש שיוביל אותם לפיצוי המקסימלי.
לתיאום שיחת ייעוץ ראשונית ללא התחייבות/ ללא תשלום לחצו כאן